Friday, February 4, 2011

BOSU - vežbe propriorecepcije(ravnoteže)

Proprioceptori su nervne stanice koje se nalaze u zglobovima, mišićima i tetivama. Oni dobijaju informacije iz okoline o poziciji tela i delova lokomotornog aparata i šalju ih u CNS (centralni nervni sistem).
Informacije se šalju na nesvesnom nivou, a kao takve se ponovno šalju nazad u mišićna vlakna kako bi telo stvorilo optimalnu reakciju koja će sprečiti pad ili bar umanjiti povređivanje.
Efekti proprioceptivnog treninga su višestruki – od unapređenja ravnoteže, povećanja amplitude u zglobnim sistemima, povećanju svesnosti o položaju tela u prostoru, do jačanja ligamenata i tetiva.
Propriocepciju je najbolje vežbati svaki dan ili barem u okviru redovnog rekreativnog ili sportskog programa dva ili više puta nedeljno i to 10 minuta ukupno u intervalima po 30 sekundi do dve minute po vežbi. Ne samo da ćemo spretnije reagovati prilikom neke kritične situacije, već ćemo se zaštiti od sportskih povreda lokomotornog aparata. Vežbe propriocepcije, osim da smanjimo podložnu površinu (npr. stajanje na jednoj nozi ili iz četveronožnog položaja podići suprotnu nogu i suprotnu ruku) možemo koristiti i razne rekvizite.
Odličan rekvizit za tu svrhu svakako je BOSU, skraćenica njegovog imena  "both sides up" ili "obe strane gore". To znači da se na njemu mogu izvoditi mnoge vežbe i sa strane kupole, polulopte, kao i sa ravne strane. Primenjiv je u čitavom nizu kinezioloških aktivnosti od kineziterapije, rehabilitacije, do rekreativnih i takmičarskih treninga. Neuromuskularna fiziologija, koja definiše mišićnu aktivaciju potvrđuje korisnost primene tog rekvizita u kompletnom pristupu sistema treniranja.
BOSU nudi velik broj različitih vežbi za aktivaciju svih mišićnih grupa kako bi vežbanje bilo što zanimljivije i efikasnije rekreativcima, ali i vrhunskim sportistima.
Jedinstven i multidimenzionalni trening na BOSU-u osigurava: ojačavanje core-a (stabilizaciju trupa), poboljšanje funkcionalnih sposobnosti i razvoj propriocepcije. Jačanje core-a tj. stabilizacija trupa, odnosno jačanje trbušnih mišića, leđa i mišića dna zdelice kroz razne položaje na BOSU-u, u stajanju, sedu, kleku, ležanju ili na boku. Vežbe za ojačavanje trbušne muskulature mogu se kombinovati s uobičajenim izoliranim statičkim ili dinamičkim vežbama s ciljem podržavanja neutralne odnosno optimalno postavljene kičme.
Optimalna pozicija kičme važna je za zdravlje donjeg i gornjeg dela leđnih mišića kako bi se sprečila odstupanja od neutralne pozicije i tako smanjila opterećenja na kičmi, koja uzrokuju bolove i daljnje komplikacije.

Poboljšanje funkcionalnih sposobnosti u smislu izdržljivosti, snage, poboljšanja kardiovaskularnih i disajnih funkcija, pokretljivosti i fleksibilnosti postiže se upravo specifičnim vežbama na BOSU-u. Trening pri kojem se koriste velike mišićne grupe za izvođenje ritmičnih pokreta kojima se do određenog nivoa podiže frekvencija srca i disanja u određenom vremenskom periodu definicija je aerobnog treninga. Bilo koje specifične vežbe koje se odnose na određeni sport mogu se vežbati na BOSU-u primenom jednog, dva ili više njih istovremeno. Na BOSU-u se može hodati, skakati, trčati. Te se vežbe mogu izvoditi u aerobik verziji, bilo da vežbate u nešto lakšem režimu gde se frekvencija srca ne povećava mnogo više no u mirovanju, ili da intenzitet dovedete u aerobnu zonu, pri čemu je srčani puls 55 do 90% od maksimuma, osetićete dinamičan balans i izazove ravnoteže kroz zanimljive i zabavne pokrete.
Na BOSU- u se mogu izvoditi statične ili dinamičke vežbe i kao takve predstavljaju veliki izazov za balans i snagu dubokih slojeva mišića trupa i dna zdelice. Jedan je od najboljih rekvizita za ojačavanje trbušnih  mišića , leđa, zdelice, mišića ruku i nogu kao i za poboljšanje fleksibilnosti, agilnosti, izdržljivosti, poboljšanje ravnoteže i sigurnosti u kretanju, razvoj motoričkih kretanja i aktivacije međumišićne koordinacije.

No comments:

Post a Comment