Saturday, January 8, 2011

Karving tehnika u takmicarskom alpskom smucanju !


godisnji-sastanakfis-td.jpg
Takmicarska tehnika Karving u takmicarskom alpskom smucanju.

                                                              
Tehnika alpskog smucanja se zadnjih nekoliko godina ,sa razvojem nove opreme ,lagano mijenja I poboljsava.
Novi tip smucki sa podudarnim bocnim lukom ,je doprinjeo da se u kratkom vremenu promijenila slalomska tehnika ,a nesto kasnije I veleslalomska tehnika u alpskom smucanju.
Sa promjenom oblika smucki se istovremeno mijenja I tehnika smucanja.Kvalitetne smucke su danas dostupne takmicarima I rekreativnim skijasima ,razlike medju poznavaocima su zanemarljivo male ,mada su neki smucari tehnicki sposobni da u svim situacijama iskoriste osobine smucki.
Kinetika alpskog smucanja je zamrsen sistem brojnih gibanja ,te je radi toga ne analiziramo kao cjelinu ,vec je dijelimo u posebne segmente.
- gibanje smucara
- polozaj tijela (bocna I ceona ravan) I polozaj nogu (ceona ravan)
- linija smucanja
Gibanje: Sa karving smuckama se pravac I amplituda gibanja promijenila.
Gibanje u smjeru GORE-DOLE je skoro potpuno zamijenjeno ,takozvanim LATERALNIM GIBANJEM ,koje prouzrokuje vecu centrifugalnu silu ,nastalu kod karving smucki.
Gibanje GORE-DOLE je veoma neefikasno.zasuci gornjeg dijela tijela ,koji su se pojavljivali kod stare tehnike ,vise nisu potrebni.
Polozaj gornjeg dijela tijela I nogu u ceonoj ravni : Sa novim smuckama je moguce promijeniti drzanje gornjeg dijela tijela I nogu ,tako da pri novoj tehnici dosezemo vece brzine I bolje iskoristavanje sila u zavojima. Znacajno je uporedno postavljanje nogu u sirini kukova.
Sve bolji materijali ,koji se torzijski manje savijaju ,povecavaju takodjer otpor smucki na razlicite snijezne podloge ,sto omogucava sire postavljanje nogu I ostriji nagib koljena.Sa ovim je centrifugalna sila u zavojima bolje iskoristena ,takmicari se u veleslalomskim brzinama tijelom snazno naginju u pravcu vrata.
Gornji dio tijela je u nekim zavojima ,ovisno o vrsti podloge ,naget skoro u jednakom uglu kao sto su nagete I noge.Prije uvodjenja karving smucki je pred vratima bio veoma izrazit odklon tijela ,polozaj nogu je bio uzi ,koljena manje nageta (savijena).U zavojima je bilo izrazeno smucanje na donjoj smucki ,povremeno sa podignutom unutarnjom smuckom.
Polozaj tijela u bocnoj ravni
Pri promjeni pravca teziste tijela bi trebalo biti u centralnom polozaju. Pri ulasku u zavoj ,teziste se pomijeram malo naprijed ,mada se kod mnogih vrhunskih smucara teziste tijela kod promjene zavoja ,pomjera malo unazad.
Takav stil smucanja je nestabilan ,jer ima za posljedicu brojne greske.
Tipicno takav smucar ,sa takvim stilom je Bode Miller.Ipak se sa takvim stilom smucanja u zavojima smuckama daje odredjeno ubrzanje ,tako da ima za posljedicu brze smucanje.
Kod najboljih zenskih takmicarki u Svijetskom Kupu se ne moze zapaziti takav stil smucanja.
Linija Smučanja. Takodjer se veoma promijenila linija samog smucanja.Linija smucanja slijedi skoro neprekidne elipticne polukruznice ,mada je u otezanim okolnostima jos uvijek veoma zahtjevno odrzati smucku kroz cijeli zavoj na rubniku (kantni)jer su radi ostrih zavoja I velikih naklona padine ,sila I brzina prevelike.
Radi toga smucari u takvim okolnostima upotrebljavaju takozvanu tehniku odklizavanja ,koja im pomaze pri korigiranju I smanjenju brzine na odredjenim dijelovima ,gdje je smucanje na rubniku otezano.
U takvim primjerima su najvise izrazene razlike izmedju vrhunskih takmicara I takmicarki.Iskustvo I osjecaj ,za brzinu I vodjenje smucki ,su u takvim slucajevima veoma vazni.
Pouzeto iz revije Ski magazin br.3 decembar 2004

No comments:

Post a Comment